• POZIV NA MEĐUNARODNU KONFERENCIJU ADMINISTRACIJE I SOCIJALNIH NAUKA u organizaciji Fakulteta za upravu

Univerzitet u Sarajevu promovirao 5246 diplomanata i magistranata!

„Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu“ održana je u subotu 1. decembra 2018. godine u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ u Sarajevu. Na svečanosti su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta i akademija promovirali 5246 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je da je u proteklih sedam decenija Univerzitet u Sarajevu do danas promovirao više od 166 hiljada diplomanata, više od 18 hiljada magistranata i više od 3 hiljade doktora nauka, što znači da je Univerzitet u Sarajevu svojim kadrovima, odnosno njihovim idejama, doprinosom, gledištima i odnosima, obilježio čitavo jedno stoljeće bosanskohercegovačkog društva.
„U vremenu koje dolazi očekivanja i zahtjevi društva u odnosu na univerzitete su sve veći. Zato ćemo nastojati i u budućnosti stremiti ka izgradnji društva znanja prateći sve evropske i svjetske standarde kako bi Univerzitet u Sarajevu bio još uspješnija, efikasnija i transparentnija institucija. Proces integracije koji provodimo je najznačajniji reformski program u modernoj povijesti našeg univerziteta i to je put na kojem će naša akademska zajednica zajedno sa osnivačem Kantonom Sarajevo istrajati, svjesna njegovog značaja, uprkos izazovima sa kojima se gotovo svakodnevno suočavamo”, naglasio je rektor Škrijelj.

Diplomanti i magistranti UNSA

Obraćajući se diplomantima i magistrantima na dan kada se slavi njihov uspjeh i rezultati njihovih obrazovnih nastojanja i postignuća i u času kada i zvanično postaju nosioci akademskih titula, rektor Škrijelj je u ime akademske zajednice i u svoje ime uputio čestitke i poručio im: „Budite ponosni na sebe i svoj uspjeh, jer završetkom studija vi ulazite u jedan potpuno novi svijet, svijet koji je u ovom trenutku opterećen mnogim nedoumicama i izazovima i koji od vas, imajući u vidu vaš akademski uspjeh, ima posebna očekivanja. Pozivam vas da svoja znanja i vještine, stečene na Univerzitetu, stavite u funkciju progresa i življenja temeljnih humanističkih načela.” Također, poručio je da su oni generacija koju čekaju mnogobrojni izazovi, ali i generacija koja, ako bude imala dovoljno hrabrosti, može napraviti značajna ostvarenja za naše društvo. „Kao čuvari dostojanstva svoje profesije i lideri sutrašnjice, najbitnije je da razumijete okruženje u kojem djelujete i da svoje djelovanje usmjerite ka dobru. Volite svoju zemlju, jer vi ste njena budućnost”, poručio je rektor Škrijelj.

Diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu čestitke je uputio dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je naglasio da diplomanti i magistranti moraju cijeniti znanje koje su stekli te da su oni budućnost Bosne i Hercegovine. Iskazao je i želju da se smjena generacija u državi dogodi što prije.
„Današnji dan je ustvari razdjelnica između dvije etape vaših života. Jedne studentske, koja je nezaboravna, ostaje trajno upamćena i puna entuzijazma i koja se danas završava, i druge etape, koja počinje i koja je mnogo ozbiljnija i odgovornija, ali i zbog toga izazovnija i inventivnija“, rekao je predsjedavajući Zvizdić. Dodao je da želi uputiti nekoliko poruka, od kojih je, po njemu, najvažnija da trebaju ostati svjesni činjenice da su svoje znanje i zvanje stekli na najboljem i najstarijem univerzitetu u Bosni i Hercegovini. „I da ste to stekli upornim radom, trudom, odricanjem, neprospavanim noćima i stalnim stjecanjem novih znanja, vještina i kompetencija, jer, kako reče jedan stari filozof: ‘Korijeni učenja su gorki, ali će zato plodovi biti slatki.’ I zato čuvajte te vrijednosti, čuvajte dignitet vaših profesija“, poručio je predsjedavajući Zvizdić.

Na prvom ciklusu studija 30 diplomanata je odlikovano Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom je odlikovan 81 diplomant, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobilo je 5 diplomanata.
Među studentima drugog ciklusa studija 22 magistranta odlikovana su Zlatnom značkom, 26 Srebrenom značkom i 4 Poveljom Univerziteta u Sarajevu.
U integriranom studijskom programu I i II ciklusa 3 studenta odlikovana su Zlatnom značkom, 9 studenata Srebrenom značkom, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobio je 1 student.

Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj uručio je priznanja Univerziteta u Sarajevu i novčane nagrade najboljim studentima prvog i drugog ciklusa studija. Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2018. godini sa prosjekom 10,00 su Abdulah Jašarević i Demir Papić sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolji student drugog ciklusa studija sa prosjekom 9,98  je Harun Išerić sa Pravnog fakulteta.

Fakultet za upravu promovirao je 26 diplomanata i 23 magistranta.

U ime studenata dobitnika posebnih priznanja obratio se Harun Išerić, te poručio: „Znanje je naše najjače oružje, rekao je Nelson Mandela. Mi se ne smijemo bojati da to oružje iskoristimo kako bismo služili općem interesu. Naše učenje ne prestaje dodjelom diploma. Učenje i razvoj tek počinju. Kraj našeg školovanja nije kraj našeg učenja. Dvadeset i prvo stoljeće zahtijeva od nas da budemo posvećeni cjeloživotnom učenju.“

Univerzitet u Sarajevu je po svojim kapacitetima i značaju, tradiciji i broju studenata koji su upisali i završili svoje školovanje i dalje vodeća obrazovna ustanova u državi. Ostvareni rezultati Univerziteta u Sarajevu u protekloj godini, zatim novi, reformirani i inovirani studijski programi doveli su do dosad najbolje pozicije Univerziteta u Sarajevu na svjetskoj rang-listi Webometrics na kojoj se među 28 hiljada rangiranih univerziteta Univerzitet u Sarajevu našao među 6,2% najboljih u svijetu. Kako bi barem djelimično dočarali sve ono što Univerzitet predstavlja, studenti Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu snimili su kratki film koji je prikazan na „Svečanoj promociji“.
U umjetničkom dijelu programa učestvovali su hor i orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Sponzori i medijski partneri

„Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu“ organizira se uz podršku sponzora: BH Telecom i Prevent grupacija, te medijskih partnera: Radio-televizija Bosne i Hercegovine, Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, Televizija Sarajevo, Hayat TV, Antena Sarajevo, „Dnevni avaz“ i „Oslobođenje“.

 

  

 

 

Please follow and like us:

You may also like...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial