Uslovi za upis I CIKLUS

Prvi ciklus studija na Fakultetu za upravu traje četiri godine odnosno osam semestara. Za studiranje na prvom ciklusu studija na Fakultetu za upravu se pod jednakim uvjetima mogu se prijaviti državljani Bosne i Hercegovine i strani državljani sa završenom srednjom školom u četverogodišnjem trajanju u Bosni i Hercegovini, kao i kandidati koji su srednju školu završili izvan Bosne i Hercegovine a za koje je nakon postupka nostrifikacije odnosno ekvivalencije utvrđeno da imaju završeno adekvatno srednje obrazovanje za nastavak školovanja.
Upis studenata na I ciklus studija, na Fakultetu za upravu vrši se na osnovu objavljenog konkursa. Konkurs za upis studenata u prvu studijsku godinu objavljuje se na web-stranici Fakulteta, dnevnoj štampi, kao i na oglasnoj ploči Fakulteta, uz prethodnu saglasnost Ministarstva, i to najkasnije dva mjeseca prije početka studijske godine.

Fakultet za upravu upisuje utvrđeni broj studenata prema općem i pojedinačnom kriteriju. Rangiranje kandidata se vrši bez prijemnog ispita, a na osnovu ukupnog broja bodova ostvarenih prema slijedećim kriterijima :

1. opći kriterij odnosi se na postignuti uspjeh u srednjoj školi u sva četiri razreda i uspjeh na diplomskom ispitu (zbir ocjena);
2. pojedinačni kriterij odnosi se na prosjek ocjena iz predmeta maternji jezik iz sva četiri razreda i uspjeh na diplomskom ispitu (zbir ocjena)

Kandidati za upis na I ciklus studija uz Zahtjev za upis predaju slijedeća dokumenta (Zahtjev za upis možete preuzeti na stanici fakulteta na linku studentska služba ili lično u studentskoj službi):

  • Diploma o završenoj srednjoj školi
  • Svjedodžbe o završenim razredima srednje škole (I, II, III i IV razred)
  • Izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od šest mjeseci)
  • Uvjerenje o državljanstvu (ne starije od šest mjeseci)
  • Dvije fotografije za Index dimenzija 4×6 cm
  • Uvjerenje o položenim ispitima (za prepis sa drugih fakulteta)

Prilikom upisa u prvu godinu studija fakulteta zaključuje se ugovor između studenta i fakulteta kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Scroll to Top