Treći ciklus – Doktorski studij

III ciklus studija – Doktorski studij upravnih nauka.

Trajanje studija
Tri akademske godine – šest semestara.
ECTS
Po semestru 30 ECTS bodova, ukupno za trogodišnji studij 180 ECTS bodova.

Razlozi pokretanja studija
Elaborat Trećeg ciklusa studija rađen je shodno zahtjevima Pravila studiranja za Treći ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu, dokumentima AEC-a i dosadašnjim iskustvima u organizaciji doktorskog studija na Univerzitetu u Sarajevu i drugim univerzitetima.

Studijski program i struktura III ciklusa studija temelje se na znanstvenom potencijalu ovog fakulteta, kompetencijama zaposlenih nastavnika – znanstvenika, iskustvima i znanjima objedinjenim u realiziranim programima na prva dva ciklusa studija i edukacijskim, stručnim i znanstvenim projektima u kojima je učešće uzelo naše nastavno osoblje. Osim naučnika i nastavnika uposlenih na Fakultetu, u realizaciju III ciklusa uključuju se eminentni naučnici sa fakulteta – članica Univerziteta u Sarajevu. U dosadašnjem radu naš Fakultet je ostvario konstruktivne i korektne odnose sa Ekonomskim, Fakultetom političkih nauka, Fakultetom za kriminalisktiku i kriminologiju, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. U izvođenju nastave i mentorski rad sa kandidatima uključeni su naučnici sa drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u oblastima u kojima su postigli nesporna naučna dostignuća. Osim Univerziteta u Sarajevu Fakultet za upravu je uspostavio odnose sa Pravnim fakultetom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U potpisanom Memorandumu o suradnji utvrđena je mogućnost svih vidova akademske razmjene. Vlastiti kadrovski kapaciteti, kapaciteti Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta u Osijeku, garantiraju kvalitet nastavnog i istraživačkog procesa tokom realizacije III ciklusa.

Doktorski studij na FU ima za cilj osigurati zainteresiranim kandidatima duboko razumijevanje i opći spoznajni napredak na polju upravnih nauka kroz nastavni, naučno- istraživački i naučno-teorijski pristup predmetu naučnog interesa tj. javnoj upravi u njenoj ukupnoj pojavnosti.

Realizacijom III ciklusa Fakultet za upravu ima za cilj ostvariti kadrovske pretpostavke za intenzivan, konstantan naučno-istračivački rad, proizvodeći naučni i nastavni kadar neophodan za ovaj rad na samom Fakultetu, kao i naučni kadar neophodan za razvojne potrebe u akademskom i širem društvenom okruženju.

Završtekom III ciklusa studija stiče se akademski naziv  Doktor upravnih nauka.

Znanja, sposobnosti i kompetencije koje se stiču završetkom studija
Nakon završetka studija doktor upravnih nauka pokazuje najviše naučne dosege u nauci o upravi, najšire teorijsko poznavanje predmeta naučnog istraživanja i najviše je moguće obrazovan specijalist u užoj naučnoj oblasti. Doktor upravnih nauka mora imati sposobnost provoditi dalja samostalna i timska istraživanja, te svoje naučne stavove predstaviti u razumljivom i visoko stručnom usmenom i pismenom obliku.

Uslovi za upis
Upis na treći ciklus studija vrši se na osnovu javnog konkursa uz saglasnost Senata Univerziteta u Sarajevu. Obavijest o konkursu za upis studenata objavljuje Univerzitet/FU u najmanje tri dnevna lista na području Bosne i Hercegovine. Konkurs za upis studenata u prvu studijsku godinu objavljuje se na web-stranici Univerziteta/FU, kao i na oglasnim pločama i to najkasnije dva mjeseca prije početka studijske godine.

Na konkurs se mogu prijaviti kandidati koji su stekli diplomu drugog ciklusa studija na Fakultetu za upravu ili srodnim fakultetima ili koji posjeduju diplomu koja je ekvivalenta akademskom zvanju magistra ili mastera. Listu predmeta razlike za kandidate sa srodnih fakulteta utvrđuje Vijeće doktorskog studija.

Kandidatima za upis koji su stekli titulu magistra nauka/prije uvođenja Bolonjskog sistema trocikličnog studija i iz oblasti koje su relevantne za oblast iz koje se organizira studij trećeg ciklusa priznaje se 60 ECTS studijskih bodova, a njihov status, odnosno prava i obaveze u nastavku studija utvrđuje Fakultet za upravu posebnim aktom. Preostali obim od 120 ECTS studijskih bodova ovi studenti trebaju steći u skladu sa Pravilima studiranja za treći ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu – doktorski studij.

Uz prijavu na konkurs, kandidati su obavezni dostaviti:

  • izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci),
  • diplomu o završenom prvom (bachelor) i drugom (master) ciklusu studija, odnosno diplomu naučnog magistarskog ili specijalističkog studija,
  • potvrdu o položenim ispitima na prvom (bachelor) i drugom (master) ciklusu studija, odnosno potvrdu o položenim ispitima na magistarskom ili specijalističkom studiju s korespondirajućim ocjenama,
  • biografiju s opisom stručne i naučne aktivnosti, te popisom radova,
  • potvrdu o znanju engleskog ili drugog stranog jezika,
  • izjavu o prihvatanju studiranja na trećem ciklusu studija u skladu sa Pravilima studiranja na trećem ciklusu studija na Univerzitetu u Sarajevu i studijskim programom ,,Uprava’’.

Predmeti koji se izučavaju na III ciklusu studija:

Prvi semestar

  • Metodologija društvenih nauka,
  • Javna uprava u ustavnim sistemima zemalja EU i BiH

Drugi semestar

  • Upravno pravo i institucije upravnog prava u EU i BiH,
  • Upravno procesno pravo,

Treći semestar (dva izborna predmeta):

  • Menadžment javne uprave (izborni predmet),
  • Monetarni i fiskalni sistem EU i BiH (izborni predmet),
  • Lokalna i regionalna samouprava u EU (izborni predmet).

Od četvrtog do šestog semestra izrada doktorske teze

 

Cijena studija: 18.000 KM
Uplate možete izvršiti na račun:
Tekući računi: UniCredit Bank 3389002201826581; Raiffeisen Bank 1610000078900005;
Kontakt:

Studentska služba

Tel.: +387 33 553 837
Fax.:+387 33 553 835
Email: fakultet@fu.unsa.ba

Scroll to Top